kulturystyka na bodyzone - kulturystyka amatorska i zawodowa
  Forum kulturystyka, suplementacja, kulturystyka, odżywianie, trening, odchudzanie Strona Główna
odżywki suplementy izotoniki kulturystyka suplementacja odżywianie

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Google

Dieta dla mnie, ale bez trądziku.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulturystyka, suplementacja, kulturystyka, odżywianie, trening, odchudzanie Strona Główna -> Odżywianie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
artur.7

PostWysłany: Wto Maj 06, 2008 11:59 pm    Temat postu: Dieta dla mnie, ale bez trądziku. Odpowiedz z cytatem

Więc, może na początku podam swoje dane i parametry.
Waga: 75Kg
Staż: 2-3 miesiące
BMR podstawowe- 1800Kcal
Współczynnik aktywności- 1.2
Wydaje mi się, że jestem Memorfikiem z przewagą na masę, szczególnie kiedy poczułem potrzebę aby więcej jeść.
Potrzebuję diety na zwiększenie siły.
Myślę, że sam potrafiłbym ułożyć sobie dietę do poprawy. Mój problem polega na tym, że leczę się z trądziku, jestem w trakcie kuracji i jest co raz lepiej. Wiem na pewno, że nadmiar białka mocno szkodzi przy trądziku. Od razu zaznaczam, że bardziej mi zależy na pozbyciu się trądziku niż na muskulaturze. Tak czy inaczej chce nie drażnić w żadnym stopniu mojego trądziku, ale również zależy mi na dobrej diecie. Czytałem, że ważniejsze są węglowodany od białka. Czy to prawda? Wyglądu na to, że moja dieta będzie mocno kuleć, ponieważ musze ograniczyć białko tak aby nie szkodzić wyglądowi mojej skóry, czyli chce uniknąć trądziku. Pomoże mi ktoś ułożyć dietę i znaleźć odpowiedni kompromis? A i co jeszcze może mi zaszkodzić przy diecie prócz białka na trądzik?
Proszę, o możliwie szybką odpowiedz, gdyż chcę wreszcie efektywnie zacząć trenować. Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG  

marekwks1

PostWysłany: Sob Maj 17, 2008 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze - bez białka ani rusz , po drugie - węglowodany są bardzo ważne w nabieraniu masy ale to przede wszystkim energia a budulec mięśni to białko więc BIAŁKO TO PODSTAWA, po trzecie-słyszałem,że przy trądziku nie powinno się jeść też potraw ostrych i słodyczy, po czwarte- jeżeli bardziej zalezy ci na pozbyciu sie tradziku to moze lepiej skup sie na tym a musclami zajmiesz sie potem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  

Tomek Duży
Moderator

PostWysłany: Nie Maj 18, 2008 7:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokończ kurację antytrądzikową i wtedy rusz z treningiem.
Masz 15 lat więc trening na siłę sobie daruj. Obciążysz tylko stawy.
A dieta musi być zbilansowana (!) i ważne są zarówno węgle, białko i tłuszcz.
Siła idzie z węgli- nie da się ukryć. Więc w diecie np. ciężarowca musi ich być dużo. A to niestety odbija się na ich wyglądzie.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG  

artur.7

PostWysłany: Czw Maj 22, 2008 1:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedz przede wszystkim. Zastanawiałem się na tą dietą. Póki co rosnę bez diety i siły również nabieram. Pomyślałem sobie tylko, że może będę jadł dużo potraw zalecanych. Zaraz się zorientuję co i jak, ale białko póki co sobie odpuszczę. Chodzi mi o potrawy typu ryby, mięso, może jakieś orzechy;D sam jeszcze nie wiem. Siła rzeczy jakieś białko będzie wpadało;D Słodyczy unikam i potraw ostrych również, ale są na zaspokojenie tych potrzeb inne smakołyki i nie tak inwazyjne dla trądziku. Więc, co myślicie? Taka luźna dieta w moim przypadku dopóki nie poradzę sobie z trądzikiem będzie w porządku i przyniesie jakieś efekty? Choćby delikatne. Tak czy inaczej zrobię tak jak mówię nawet dla samego zdrowia, ale jestem jeszcze ciekawe waszego zdania. A i od razu zapytam czy odżywki bezbiałkowe w moim przypadku stosując do tej "luźnej diety" będą skutkować? Mówię o odżywkach typu HMB reklamowanych na głównej stronie tego forum. Jest sens o takim czymś myśleć? Czy może znacie coś lepszego dla mnie?
Czekam na odpowiedz:] pozdrawiam i życzę efektywnych treningów:]
Powrót do góry

Tomek Duży
Moderator

PostWysłany: Czw Maj 22, 2008 11:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trzymaj dietę, jedz dużo "dobrego" białka- ryb, czerwonego mięsa (!), cyca z kury, trochę nabiału a wyniki będą na pewno dobre.
Nie zapominaj o regularnych posiłkach i dotarczaniu węgli i tłuszczy (szczególnie tych pierwszych).
Z supli tylko kreatyna po 6 miechach stażu.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG  

Preses
Bywalec

PostWysłany: Czw Maj 22, 2008 2:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oprócz tego możesz sobie dokupic białko i carbo np. do uzupełniania diety w białka i węglowodany. Oprócz tego równiez kwasy tłuszczowe. Kosztuje mało co a naprawde sie przydaje ( to że kosztuje mało co tyczy sie kwasów tłuszczowych omega-3 np.Smile

Metys
Kapitan

PostWysłany: Czw Maj 22, 2008 4:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HMB, kreatyny, aminokwasy przynoszą rezultaty tylko przy dobrej diecie. Postaraj sie ją ułożyć - to nic trudnego. Obserwuj swój organizm, zwracaj uwagę jak reaguje na zwiększoną ilośc kcal, eksperymentuj z ilością tłuszczy, białek i węglowodanów.

pozdrawiam

artur.7

PostWysłany: Czw Maj 22, 2008 7:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zmotywowaliście mnie;] Dzięki:) Dietę mam już w małym stopniu ułożoną. Jednocześnie będę walczył z trądzikiem. Zaraz założę nowy temat w dziale Suplementy i zapytam was o suple dla mnie, dla 15 latka przy ułożonej i przestrzeganej diecie:) pozdrawiam
Powrót do góry

artur.7

PostWysłany: Sob Maj 24, 2008 6:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Postanowiłem się zabrać za ułożenie diety. Mój współczynnik BMR to 1800Kcal, a współczynnik aktywności to 1.3 co daje razem 2340Kcal + 300-500Kcal nadwyżki, ponieważ chcę ćwiczyć na siłę. Próbowałem ułożyć sobie dietę, ale znowu mam problemy. Już nie z trądzikiem bo stwierdziłem, że muszę się poświęcić, ale najlepiej z jak najmniejszymi skutkami ubocznymi w postaci trądziku. No, ale nie to jest dla mnie teraz priorytetem. Priorytetową sprawą jest dla mnie jest zrzucenie niewielkiego tłuszczu na brzuchu, do tego resztę chciałbym po prostu zwiększać, spompowaćRazz nawet zmasować. Czyli potrzebna jest mi dieta z redukcją na brzuchu, która do tego zwiększy siłę i rozbuduję mięśnie, nawet może masować resztę. Dlatego nie wiem jak nazwać taką dietę do końca. Nie chcę was prosić o ułożenie całej diety dla mnie od początku do końca. Do tego fajnie było by gdybyście mogli mi uzupełnić dietę w suplementy, które muszę zakupić.
W temacie napisanym przez użytkownika pako jest podana przykładowa dieta która odpowiada mi pod względami czasowymi posiłków i treningu. Proszę was o no nie ukrywam zmodyfikowaniu diety w bardzo znacznym stopniu. Jeżeli możecie pozamieniać tą dietę dla mnie w ilości składników? Może delikatne korekty dla mnie nawet w potrawach? Do tego oczywiście dobór supli dla mnie również. Wiem, że was proszę o bardzo wiele..ale zróbcie to dla mnie..głupio to brzmi, ale sam nie potrafię ułożyć diety z takimi wymaganiami. Naprowadźcie mnie:] Chyba wszystko już napisałem. Jeśli przypomni mi się coś istotnego to napisze kolejny post(bo nie ma opcji edytuj).
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz..........
Powrót do góry

artur.7

PostWysłany: Sob Maj 24, 2008 6:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomyślałem sobie, że jednak wkleję tutaj tę dietę od pako. Mam nadzieję, że nie będzie miał nic przeciwko.
Po wstaniu: tauryna olimp
ok. 8:00 - śnaidanie:
90g płatków owsianych + 30g rodzynek + 15g wiórków + nitroprogen 20g | B:23 T:9 W:~90

1h po śniadaniu: Olimp Tribusteron 90 1kaps.

10:00 - II śniadanie:
4 kromki razowca + margaryna + 20g sera żółtego + 80g polędwicy z kurczaka + pomidor| B:21 T:9 W:46

13:00 - posiłek:
200g twarogu + 50g makaronu + 150g maślanki owocowej | B:49 T:3 W:60
Po posiłku: witaminy(centrum/wita-miner) + 1 kaps. + olimp omega-3

15:30 - obiad:
I.wersja: tuńczyk w oleju 150g + 50g makaronu + 3 kromki razowca
| B:37 T:14 W:78

17:00 - trening
przed trenigniem: tauryna
po trenigu: activita carbo 30g + nitroprogen 15g | B:12 T:0 W:29

Jakieś pół godziny później(ok 19-19:30) - kolacja:
6 jaj gotowanych (minus 4 żółtka) + 4 kromki razowca z margaryna + 40g polędwicy z kurczaka + chrzan,pieprz | B:38 T:13 W:45

21:30 - 40g orzechów ziemnych | B:13 T:20 W:10

22:30 - olimp tribusteron 2 kaps.

23:40 - nitroprogen 30g | B:24
Powrót do góry

Metys
Kapitan

PostWysłany: Sob Maj 24, 2008 10:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przykro mi ale to co napisałeś nie bardzo da się zrealizować. Piszesz, że chcesz diete na siłę, w której jest mnóstwo węglowodanów (nawet do 10 g/ kg masy ciała) a także sporo tłuszczy. Przy takiej diecie niemożliwe jest abyś zredukowal tłuszcz na brzuchu.

Dieta, która wkleiłeś jest dietą na mase.

Musisz zdecydować czy chcesz robić mase, rzeźbę czy siłe. Na to są trzy różne roadzaje odżywiania.

pozdrawiam

artur.7

PostWysłany: Nie Maj 25, 2008 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem. Chcę dietę na siłę. Przy tym na pewno nie da sie zredukować tłuszczu na brzuchu aerobami? Jakiś trening na brzuch? No, ale po za tym jestem pewien, że chcę dietę na siłę. Pomożecie mi? Naprowadzicie mnie?
pzdr
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulturystyka, suplementacja, kulturystyka, odżywianie, trening, odchudzanie Strona Główna -> Odżywianie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: