kulturystyka na bodyzone - kulturystyka amatorska i zawodowa
  Forum kulturystyka, suplementacja, kulturystyka, odżywianie, trening, odchudzanie Strona Główna
odżywki suplementy izotoniki kulturystyka suplementacja odżywianie

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Google

Klatka oraz przedramiona
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulturystyka, suplementacja, kulturystyka, odżywianie, trening, odchudzanie Strona Główna -> Anatomia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kurak

PostWysłany: Pon Cze 23, 2008 10:06 pm    Temat postu: Klatka oraz przedramiona Odpowiedz z cytatem

Witam ,
Pisze z prośba o rade w 2 problemach związanych z anatomia mojego ciała.
Mam 15 lat , ważę 68kg oraz mam 185cm .
Zawsze byłem szczupły i wysoki - taki mam metabolizm .

Od urodzenia ma lekko zapadnięta klatkę piersiowa na wysokości mostka w jego dolnej partii .
Lekarz powiedział ze jest to tzw klatka lejkowata - czy istnieją sposoby dzięki którym można ja chociaż trochę wypchnąć oraz zakryć mięskiem ?
Słyszałem że są ćwiczenia które zwiekszaja objętość klatki oraz wzmacniają jej mięśnie - czy to by coś dało ?

Kolejnym problem jest pojawienie sie dużej ilości żył na moich przedramionach . Zapewne powiecie ze w trakcie treningu jest to normalne lecz są one bardzo widoczne także gdy nie poddaj mojego ciała wysiłkowi fizycznemu . Dziwne także jest to ze pojawiły sie one na bicepsie oraz wewnętrznej części dłoni - wcześniej nigdy tam nie występowały .
Czy macie jakieś ewentualne rady jak temu zaradzić oraz pomysły co jest powodem ? Czy jest to może reakcja organizmu na jakieś wewnętrzne problemy ?

Ponizej zdjecie klatki - czerwone kropki calkowity obszar zapadniecia , niebieskie kropki glowny obszar zapadniecia . Przepraszam za slaba jakosc .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG  

Preses
Bywalec

PostWysłany: Pon Cze 23, 2008 11:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli chodzi o klatke to spróbuj może ćwiczen z hantlami, moż epomoż.e jeżeli chodiz o zyly to chyba wiekszosc znas takie by chciala. CHyba rozumiesz o co mi chodzie. Widocznie masz niski bf i mało wody podskornej wiec zyly ladnie są widoczne. Zazdroszcze:)

kurak

PostWysłany: Pon Cze 23, 2008 11:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A w jaki sposob z tymi hantlami ?
Co to jest BF ?
Powrót do góry

Wasteman
Bywalec

PostWysłany: Wto Cze 24, 2008 1:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zazdroszcze zyl jezeli sa takie widoczne, nie ma nic piekniejszego jak te kabelki na przedramieniu (im in love) :L! W jaki sposob z hanltami ?? a w jaki sposob z sztanga ?? Pomysl i poczytaj Trening. BF - Bodyfat. chociarz przeczytales jeden temat na tym forum ?? Mam podobny problem tylko mam wyochnieta kosc od klatki nie zapadnieta !! xd chcesz to co fotke pokaze moze cie to pocieszy Wink

kurak

PostWysłany: Wto Cze 24, 2008 2:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki , poszukam dopakuje i bedzie ok ;]
Powrót do góry

kurak

PostWysłany: Wto Cze 24, 2008 2:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

EDIT
A ktos z was moze probowal naprawic usunac te wade w sposob przezemnie proponowany ?
Powrót do góry

vandam
Bywalec

PostWysłany: Wto Cze 24, 2008 3:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zadna wada nabierzesz masy suchej cyc urosnie to pięknie bedzie wygladalo nie dygaj tylko cwicz a zylami sie nie przejmuj przy wiekszych rozmiarach fajnie wygladaja!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  

PABLOLABS

PostWysłany: Sro Cze 25, 2008 8:38 am    Temat postu: Re: Klatka oraz przedramiona Odpowiedz z cytatem

kurak napisał:
Witam ,
Pisze z prośba o rade w 2 problemach związanych z anatomia mojego ciała.
Mam 15 lat , ważę 68kg oraz mam 185cm .
Zawsze byłem szczupły i wysoki - taki mam metabolizm .

Od urodzenia ma lekko zapadnięta klatkę piersiowa na wysokości mostka w jego dolnej partii .
Lekarz powiedział ze jest to tzw klatka lejkowata - czy istnieją sposoby dzięki którym można ja chociaż trochę wypchnąć oraz zakryć mięskiem ?
Słyszałem że są ćwiczenia które zwiekszaja objętość klatki oraz wzmacniają jej mięśnie - czy to by coś dało ?

Kolejnym problem jest pojawienie sie dużej ilości żył na moich przedramionach . Zapewne powiecie ze w trakcie treningu jest to normalne lecz są one bardzo widoczne także gdy nie poddaj mojego ciała wysiłkowi fizycznemu . Dziwne także jest to ze pojawiły sie one na bicepsie oraz wewnętrznej części dłoni - wcześniej nigdy tam nie występowały .
Czy macie jakieś ewentualne rady jak temu zaradzić oraz pomysły co jest powodem ? Czy jest to może reakcja organizmu na jakieś wewnętrzne problemy ?

Ponizej zdjecie klatki - czerwone kropki calkowity obszar zapadniecia , niebieskie kropki glowny obszar zapadniecia . Przepraszam za slaba jakosc .

Zapadniętą klatkę w części powiedzmy dolnej można wypchnąć przy odpowiednich technikach - wcześniej kolega podpowiedział że hantle i miał słuszną racje, tylko musisz akcentować tę część teraz.
Podczas ruchu unoszenia (ekscentrycznie) obracasz przedramiona kciukiem na zewnątrz tak, aby w górnej pozycji sztangielek czy też hantli (zależy czym trenujesz) - napinał klatkę z kciukami na zewnątrz. ( pozycja rąk tak jakbyś próbował trzymać w dłoniach wodę i w tej pozycji zaciśnij pięść. Zobaczysz że masz kciuki na zewnątrz) i w takiej pozycji uniesionych rąk ze sztangielkami SZCZEGÓLNIE NAPINASZ M. KLATKI PIERSIOWEJ. Tak właśnie można wypchnąć lekko zapadniętą klatkę.

Wystajace żyły - przewaga wolnokruczliwych włókien i duża wytrzymałość siłowa. Czyli z definicją mięśni będzie łatwość - to jest tak że u niektórych masa idzie razem z tkanką tłuszczową i mają problem aby zrzucić masę tłuszczową. A u ciebie jest odwrotnie. Przy robieniu masy mięśniowej będziesz zachowywać piękną definicje mięśnia ale za to dłuższy czas będziesz robić masę. Ale warto w twoim przypadku robić dłużej masę bo będzie bardzo proporcjonalna i wyeksponowana.

Pozdrawiam

kurak

PostWysłany: Sro Cze 25, 2008 12:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki wielkie , bardzo mnie podniosles na duchu .
Srednio jestem sobie w stanie wyobrazic sobie to cwiczenie , ale skonsultuje sie z trenerem i napewno mi je przedstawi .

Czyli objawienie sie zył w w kilku partiach ciala nie jest spowodowane zadnym urazem badz stanem zapalnym/choroba tylko specyficzna budowa ciala ?
A czy sa jakies witaminy badz odzywki ktore efektywnie wplyna na rozwoj masy oraz powiekszenie warstwy tluszczowej ?
Powrót do góry

kurak

PostWysłany: Sro Cze 25, 2008 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy to cwiczenie ma wygladc w ten sposob ?
http://youtube.com/watch?v=ppRECwfijaI&feature=related
Powrót do góry

PABLOLABS

PostWysłany: Sro Cze 25, 2008 6:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jednego elementu w tym zabrakło, mianowicie wtedy kiedy ma wyprostowane ręce u góry nad klatką piersiową to twoją rolą teraz jest obrót nadgartków w taki sposób aby talerze zewnętrzne dotykały się w środku. Czyli robisz obrót nadgarstkó w pozycji górnej sztangielek kciukami na zewnątrz. Wtedy będziesz wypychać klatkę od środka...

Możesz to samo zrobić na maszynie zwanej "bramą" z linkami od dołu gdzie po wyproście rąk przed siebie obracasz dłonie częścią dłoniową do góry.

Ćwiczenie bardzo proste technicznie bo w takich pozycjach na wyprostowanych w łokciach rękach przytrzymujesz 2 do 3 sekund skupiając świadomą uwagę na napięciu części przyśrokowej klatki piersiowej.

kurak

PostWysłany: Sro Cze 25, 2008 6:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oko , dzięki wielkie .
Jakie obciążenie , ile powtórzeń oraz serii proponowali byście na początek jak ćwiczenie w domu ?
Powrót do góry

PABLOLABS

PostWysłany: Sro Cze 25, 2008 6:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurak napisał:
oko , dzięki wielkie .
Jakie obciążenie , ile powtórzeń oraz serii proponowali byście na początek jak ćwiczenie w domu ?

Wyjątkowo podam tobie ściąge z egzaminu jaki miałem ostatnio:
SIŁA + MASA MIĘŚNIOWA --------------------------------------> 6 - 10 pow.
SIŁA + masa mięśniowa -----------------------------------------> 4 - 8 pow.
masa mięsniowa + siła ------------------------------------------> 6 - 12 pow.
MASA MIĘŚNIOWA + LOKALNA WYTRZYMAŁOŚĆ SIŁOWA --> 10 - 16 pow.
MASA MIĘŚNIOWA + lokalna wytrzymałość siłowa -----------> 8 - 14 pow.
LOKALNA WYTRZYMAŁOŚĆ SIŁOWA + masa mięśniowa -----> 12 - 16 pow.

Duże litery to cel który idzie pierwszy podczas pracy na mase. Czyli jest przykład: SIŁA + MASA czyli idą jednocześnie.
Duża litera + mała litera - i przykład: SIŁA + masa mięsniowa - oznacza że najpierw w dużym stopniu idzie SIŁA a na drugim miejscu rusza masa mięśniowa.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

DRUGA ŚCIĄGA
CIĘŻAR = OBCIĄŻENIE I ODDZIAŁYWANIE

Maksymalny ________siła maksymalna-----------------------> 1 pow. 100%
Submaksymalny_____------------------------------------------> 2 - 3 pow. 90-95%
Duży_______________siła i masa-----------------------------> 4 - 7 pow.
Umiarkowanie duży___masa, potem siła----------------------> 8 - 12 pow. 60-65%
Średni_____________siłowo-wytrzymałościowa--------------> 13 - 18 pow.
Mały _______________wytrzymałościowo-siłowa-------------> 19 - 25 pow.
Bardzo mały________wytrzymałościowo-siłowa--------------> 25 i więcej

KORZYTAJ Z TEJ DRUGIEJ PODPOWIEDZI

Teraz będzie łatwiej tobie dopasować się do własnego programu.
Pozdrawiam

PS. Powinieneś zacząć od metody adaptacyjnej na początek czyli obwodówka ale już mieszać nie będę...

kurak

PostWysłany: Sro Cze 25, 2008 7:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki wielkie, wykombinuje sobie jakis plan i do przodu .
Podniesliscie mnie torche na duchu , moze uda sie to skorygowac w jakim stopniu .

W ktorym orku zycia u meszczyzn ulegaja calkowitemu stwardnieniu kosci (klatka glownie ) ?
Powrót do góry

PABLOLABS

PostWysłany: Sro Cze 25, 2008 10:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurak napisał:
Dzieki wielkie, wykombinuje sobie jakis plan i do przodu .
Podniesliscie mnie torche na duchu , moze uda sie to skorygowac w jakim stopniu .

W ktorym orku zycia u meszczyzn ulegaja calkowitemu stwardnieniu kosci (klatka glownie ) ?

Nie można tak twierdzić, że od którego roku...
Jeśli procesy pomiędzy wchłanianiem - mineralizacją - a wydalaniem będą zakłucone to wówczas będą one tak czy inaczej na początku bardzo powolne i niezauważalne.
Z badań wynika że kość pomimo rozrostu do pewnego wieku jest tak czy inaczej tkanką żywą czyli przemiany wewnątrz się ciągle tworzą. I są albo zwolnione albo przyspieszone.
W ciągu 4 lat wymienia się w niemalże 100% cały uk. kostny i teraz w ciągu tego czasu na kolejne 4 lata pracujemy poprzez dobór odpowiednich białek, węglowodanów i tłuszczy. Czyli pracujemy na to co będzie. A to w jaki sposób one będą współgrały - B, T, W to ich wypadkową będą stany kostne - ale podkreślę, że to są BARDZO POWOLNE STANY JEŚLI CHODZI O ZMIANY KOSTNE. Powolne ale konsekwentne.
Możesz być spokojny pod tym względem.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulturystyka, suplementacja, kulturystyka, odżywianie, trening, odchudzanie Strona Główna -> Anatomia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do: