| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
kurak
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 10:06 pm Temat postu: Klatka oraz przedramiona |
|
|
Witam ,
Pisze z prośba o rade w 2 problemach związanych z anatomia mojego ciała.
Mam 15 lat , ważę 68kg oraz mam 185cm .
Zawsze byłem szczupły i wysoki - taki mam metabolizm .
Od urodzenia ma lekko zapadnięta klatkę piersiowa na wysokości mostka w jego dolnej partii .
Lekarz powiedział ze jest to tzw klatka lejkowata - czy istnieją sposoby dzięki którym można ja chociaż trochę wypchnąć oraz zakryć mięskiem ?
Słyszałem że są ćwiczenia które zwiekszaja objętość klatki oraz wzmacniają jej mięśnie - czy to by coś dało ?
Kolejnym problem jest pojawienie sie dużej ilości żył na moich przedramionach . Zapewne powiecie ze w trakcie treningu jest to normalne lecz są one bardzo widoczne także gdy nie poddaj mojego ciała wysiłkowi fizycznemu . Dziwne także jest to ze pojawiły sie one na bicepsie oraz wewnętrznej części dłoni - wcześniej nigdy tam nie występowały .
Czy macie jakieś ewentualne rady jak temu zaradzić oraz pomysły co jest powodem ? Czy jest to może reakcja organizmu na jakieś wewnętrzne problemy ?
Ponizej zdjecie klatki - czerwone kropki calkowity obszar zapadniecia , niebieskie kropki glowny obszar zapadniecia . Przepraszam za slaba jakosc .
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Preses Bywalec
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 11:13 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o klatke to spróbuj może ćwiczen z hantlami, moż epomoż.e jeżeli chodiz o zyly to chyba wiekszosc znas takie by chciala. CHyba rozumiesz o co mi chodzie. Widocznie masz niski bf i mało wody podskornej wiec zyly ladnie są widoczne. Zazdroszcze:) _________________ PRESES   |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kurak
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 11:39 pm Temat postu: |
|
|
A w jaki sposob z tymi hantlami ?
Co to jest BF ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wasteman Bywalec
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 1:32 am Temat postu: |
|
|
Zazdroszcze zyl jezeli sa takie widoczne, nie ma nic piekniejszego jak te kabelki na przedramieniu (im in love) :L! W jaki sposob z hanltami ?? a w jaki sposob z sztanga ?? Pomysl i poczytaj Trening. BF - Bodyfat. chociarz przeczytales jeden temat na tym forum ?? Mam podobny problem tylko mam wyochnieta kosc od klatki nie zapadnieta !! xd chcesz to co fotke pokaze moze cie to pocieszy  _________________ The More You Sweat Training, The Less You Bleed In War... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kurak
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 2:05 am Temat postu: |
|
|
| Dzieki , poszukam dopakuje i bedzie ok ;] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kurak
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 2:06 am Temat postu: |
|
|
EDIT
A ktos z was moze probowal naprawic usunac te wade w sposob przezemnie proponowany ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
vandam Bywalec
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 3:10 pm Temat postu: |
|
|
| zadna wada nabierzesz masy suchej cyc urosnie to pięknie bedzie wygladalo nie dygaj tylko cwicz a zylami sie nie przejmuj przy wiekszych rozmiarach fajnie wygladaja! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PABLOLABS
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 8:38 am Temat postu: Re: Klatka oraz przedramiona |
|
|
| kurak napisał: | Witam ,
Pisze z prośba o rade w 2 problemach związanych z anatomia mojego ciała.
Mam 15 lat , ważę 68kg oraz mam 185cm .
Zawsze byłem szczupły i wysoki - taki mam metabolizm .
Od urodzenia ma lekko zapadnięta klatkę piersiowa na wysokości mostka w jego dolnej partii .
Lekarz powiedział ze jest to tzw klatka lejkowata - czy istnieją sposoby dzięki którym można ja chociaż trochę wypchnąć oraz zakryć mięskiem ?
Słyszałem że są ćwiczenia które zwiekszaja objętość klatki oraz wzmacniają jej mięśnie - czy to by coś dało ?
Kolejnym problem jest pojawienie sie dużej ilości żył na moich przedramionach . Zapewne powiecie ze w trakcie treningu jest to normalne lecz są one bardzo widoczne także gdy nie poddaj mojego ciała wysiłkowi fizycznemu . Dziwne także jest to ze pojawiły sie one na bicepsie oraz wewnętrznej części dłoni - wcześniej nigdy tam nie występowały .
Czy macie jakieś ewentualne rady jak temu zaradzić oraz pomysły co jest powodem ? Czy jest to może reakcja organizmu na jakieś wewnętrzne problemy ?
Ponizej zdjecie klatki - czerwone kropki calkowity obszar zapadniecia , niebieskie kropki glowny obszar zapadniecia . Przepraszam za slaba jakosc .
 |
Zapadniętą klatkę w części powiedzmy dolnej można wypchnąć przy odpowiednich technikach - wcześniej kolega podpowiedział że hantle i miał słuszną racje, tylko musisz akcentować tę część teraz.
Podczas ruchu unoszenia (ekscentrycznie) obracasz przedramiona kciukiem na zewnątrz tak, aby w górnej pozycji sztangielek czy też hantli (zależy czym trenujesz) - napinał klatkę z kciukami na zewnątrz. ( pozycja rąk tak jakbyś próbował trzymać w dłoniach wodę i w tej pozycji zaciśnij pięść. Zobaczysz że masz kciuki na zewnątrz) i w takiej pozycji uniesionych rąk ze sztangielkami SZCZEGÓLNIE NAPINASZ M. KLATKI PIERSIOWEJ. Tak właśnie można wypchnąć lekko zapadniętą klatkę.
Wystajace żyły - przewaga wolnokruczliwych włókien i duża wytrzymałość siłowa. Czyli z definicją mięśni będzie łatwość - to jest tak że u niektórych masa idzie razem z tkanką tłuszczową i mają problem aby zrzucić masę tłuszczową. A u ciebie jest odwrotnie. Przy robieniu masy mięśniowej będziesz zachowywać piękną definicje mięśnia ale za to dłuższy czas będziesz robić masę. Ale warto w twoim przypadku robić dłużej masę bo będzie bardzo proporcjonalna i wyeksponowana.
Pozdrawiam _________________ A tak sobie czytam i doglądam - taki sobie doglądacz pospolity. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kurak
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 12:55 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki wielkie , bardzo mnie podniosles na duchu .
Srednio jestem sobie w stanie wyobrazic sobie to cwiczenie , ale skonsultuje sie z trenerem i napewno mi je przedstawi .
Czyli objawienie sie zył w w kilku partiach ciala nie jest spowodowane zadnym urazem badz stanem zapalnym/choroba tylko specyficzna budowa ciala ?
A czy sa jakies witaminy badz odzywki ktore efektywnie wplyna na rozwoj masy oraz powiekszenie warstwy tluszczowej ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kurak
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PABLOLABS
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 6:13 pm Temat postu: |
|
|
Jednego elementu w tym zabrakło, mianowicie wtedy kiedy ma wyprostowane ręce u góry nad klatką piersiową to twoją rolą teraz jest obrót nadgartków w taki sposób aby talerze zewnętrzne dotykały się w środku. Czyli robisz obrót nadgarstkó w pozycji górnej sztangielek kciukami na zewnątrz. Wtedy będziesz wypychać klatkę od środka...
Możesz to samo zrobić na maszynie zwanej "bramą" z linkami od dołu gdzie po wyproście rąk przed siebie obracasz dłonie częścią dłoniową do góry.
Ćwiczenie bardzo proste technicznie bo w takich pozycjach na wyprostowanych w łokciach rękach przytrzymujesz 2 do 3 sekund skupiając świadomą uwagę na napięciu części przyśrokowej klatki piersiowej. _________________ A tak sobie czytam i doglądam - taki sobie doglądacz pospolity. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kurak
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 6:31 pm Temat postu: |
|
|
oko , dzięki wielkie .
Jakie obciążenie , ile powtórzeń oraz serii proponowali byście na początek jak ćwiczenie w domu ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PABLOLABS
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 6:58 pm Temat postu: |
|
|
| kurak napisał: | oko , dzięki wielkie .
Jakie obciążenie , ile powtórzeń oraz serii proponowali byście na początek jak ćwiczenie w domu ? |
Wyjątkowo podam tobie ściąge z egzaminu jaki miałem ostatnio:
SIŁA + MASA MIĘŚNIOWA --------------------------------------> 6 - 10 pow.
SIŁA + masa mięśniowa -----------------------------------------> 4 - 8 pow.
masa mięsniowa + siła ------------------------------------------> 6 - 12 pow.
MASA MIĘŚNIOWA + LOKALNA WYTRZYMAŁOŚĆ SIŁOWA --> 10 - 16 pow.
MASA MIĘŚNIOWA + lokalna wytrzymałość siłowa -----------> 8 - 14 pow.
LOKALNA WYTRZYMAŁOŚĆ SIŁOWA + masa mięśniowa -----> 12 - 16 pow.
Duże litery to cel który idzie pierwszy podczas pracy na mase. Czyli jest przykład: SIŁA + MASA czyli idą jednocześnie.
Duża litera + mała litera - i przykład: SIŁA + masa mięsniowa - oznacza że najpierw w dużym stopniu idzie SIŁA a na drugim miejscu rusza masa mięśniowa.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
DRUGA ŚCIĄGA
CIĘŻAR = OBCIĄŻENIE I ODDZIAŁYWANIE
Maksymalny ________siła maksymalna-----------------------> 1 pow. 100%
Submaksymalny_____------------------------------------------> 2 - 3 pow. 90-95%
Duży_______________siła i masa-----------------------------> 4 - 7 pow.
Umiarkowanie duży___masa, potem siła----------------------> 8 - 12 pow. 60-65%
Średni_____________siłowo-wytrzymałościowa--------------> 13 - 18 pow.
Mały _______________wytrzymałościowo-siłowa-------------> 19 - 25 pow.
Bardzo mały________wytrzymałościowo-siłowa--------------> 25 i więcej
KORZYTAJ Z TEJ DRUGIEJ PODPOWIEDZI
Teraz będzie łatwiej tobie dopasować się do własnego programu.
Pozdrawiam
PS. Powinieneś zacząć od metody adaptacyjnej na początek czyli obwodówka ale już mieszać nie będę... _________________ A tak sobie czytam i doglądam - taki sobie doglądacz pospolity. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kurak
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 7:07 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki wielkie, wykombinuje sobie jakis plan i do przodu .
Podniesliscie mnie torche na duchu , moze uda sie to skorygowac w jakim stopniu .
W ktorym orku zycia u meszczyzn ulegaja calkowitemu stwardnieniu kosci (klatka glownie ) ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PABLOLABS
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 10:58 pm Temat postu: |
|
|
| kurak napisał: | Dzieki wielkie, wykombinuje sobie jakis plan i do przodu .
Podniesliscie mnie torche na duchu , moze uda sie to skorygowac w jakim stopniu .
W ktorym orku zycia u meszczyzn ulegaja calkowitemu stwardnieniu kosci (klatka glownie ) ? |
Nie można tak twierdzić, że od którego roku...
Jeśli procesy pomiędzy wchłanianiem - mineralizacją - a wydalaniem będą zakłucone to wówczas będą one tak czy inaczej na początku bardzo powolne i niezauważalne.
Z badań wynika że kość pomimo rozrostu do pewnego wieku jest tak czy inaczej tkanką żywą czyli przemiany wewnątrz się ciągle tworzą. I są albo zwolnione albo przyspieszone.
W ciągu 4 lat wymienia się w niemalże 100% cały uk. kostny i teraz w ciągu tego czasu na kolejne 4 lata pracujemy poprzez dobór odpowiednich białek, węglowodanów i tłuszczy. Czyli pracujemy na to co będzie. A to w jaki sposób one będą współgrały - B, T, W to ich wypadkową będą stany kostne - ale podkreślę, że to są BARDZO POWOLNE STANY JEŚLI CHODZI O ZMIANY KOSTNE. Powolne ale konsekwentne.
Możesz być spokojny pod tym względem. _________________ A tak sobie czytam i doglądam - taki sobie doglądacz pospolity. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|