kulturystyka na bodyzone - kulturystyka amatorska i zawodowa
  Forum kulturystyka, suplementacja, kulturystyka, odżywianie, trening, odchudzanie Strona Główna
odżywki suplementy izotoniki kulturystyka suplementacja odżywianie

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Google

Czy aby dobrze robię??

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulturystyka, suplementacja, kulturystyka, odżywianie, trening, odchudzanie Strona Główna -> Odchudzanie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
patrysia2001

PostWysłany: Pią Maj 30, 2008 3:47 pm    Temat postu: Czy aby dobrze robię?? Odpowiedz z cytatem

Witam. Otóż mam 18 lat,165cm wzrostu i ważę 60kg.chcialabym schudnać tak mniej wiecej 5 kg,ale aby to bylo skutecznie-czyli bez efektu jo-jo. Kupilam sobie perfekt burner(2 dzien go zażywam) który starczy mi na miesiąc. oraz zaczelam chodzic na basen(planuję 5 razy w tyg ) oraz na aerobik(2 razy w tyg). Więc postawiłam przede wszytskim na aktywność fizyczną. Ale ze względu na to że chodzę do szkoły(dużo sie uczę,chodzę też na korki) to nie jadam regularnie.A to czasami wrócę ze szkoły o 14 i zjem obiad(jak jeszcze mama go na czas ugotuje)albo dopiero o 17.30-18.00. nie wiem co mogę zrobić,żeby jakoś to unormować,bo naprawdę mi zależy na poprawie swojego wygladu,a wiem ze regularne posiłki są bardzo ważne. A co do śniadania(zawsze o 6.00rano) to jem 1 bułeczke sojową z wedlinką(z indyka),białym serem(chudym) i pomidorkiem,na drugie śniadanie(o 9.00-10.00) jakiś jogurt albo kanapeczke(taka jak na śniadanie)potem o 12.00 jakiś owoc albo jogurt,a potem wlasnie nie wiem o ktorej godzinie obiad,na który też nie mam wpływu bo sama nie gotuję(z braku czasu i umiejętności heh),,chociaż moja mama gotuje zdrowo(czyli nie jakieś fast foody czy tłuste rzeczy,a jak smaży to zazwyczaj na oliwie z oliwek i takie tam).lAle nie zjadam np. ziemniaków czy makaronu razem z mięsem i zawsze do tego surówkę. Więc proszę o ocenę mojej diety i o jakieś porady w sprawie unormowania moich posiłkówSmile))) Z góry dziękuję

Metys
Kapitan

PostWysłany: Pią Maj 30, 2008 4:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Według mnie wszystko jest na dobrej drodze. Przede wszystkim musisz zdrowo i regularnie jeść pamiętająć o ujemnym bilansie kalorycznym.

Spróbuj policzyć ile około kalorii dziennie spożywasz i jakie jest Twoje podstawowe zapotrzebowanie. Aby schudnąć musisz po prostu spożywać mniej kalorii niz wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie. Dobrze, że postawiłaś na aktywnośc fizyczną.

Jeśli bedziesz miała jeszcze jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem.

pozdrawiam Smile

patrysia2001

PostWysłany: Pią Maj 30, 2008 5:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ale jak unormowac lub jak zastapic sobie posilki których np nie jestem w stanie zjeśc, tak jak np mam z obiadem, raz jem o 14 a raz o 17.

Metys
Kapitan

PostWysłany: Pią Maj 30, 2008 11:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wyjścia są dwa, albo zabierasz jedzenie ze sobą do plecaka albo kupujesz odżywke, białkową lub węglowodanowo-białkową i po rozcieńczeniu jej w wodzie pijesz.

patrysia2001

PostWysłany: Sob Maj 31, 2008 6:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aha.. a kanapki mi wystarcza? I jestem juz na diecie 7 dni i schudlam +/- 3kg (zalezy kiedy sie wazę). Słyszalam ze te kilogramy to tylko woda,a potem jest czas w ktorym na wadze nic sie nie chudnie i dopiero po 2 tyg sie zaczyna spalac tłuszczyk. Czy to prawda?

Metys
Kapitan

PostWysłany: Sob Maj 31, 2008 8:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawda, dlatego nie zniechęcaj się i nie poddawaj.

3 mamy kciuki; pozdrawiam

tomek.szwed
Guru

PostWysłany: Sob Maj 31, 2008 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak kolega napisał - dobrym rozwiązaniem jest od odżywka białkowa z dodatkiem niewielkim węglowodanów (błonnika) i witaminki + minerały.

Spalacz dobry -delikatny i skuteczny a żeby nie było efektu jojo to poprostu dietke 3maj w miare i będzie SI:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  

patrysia2001

PostWysłany: Sob Maj 31, 2008 7:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No a teraz to sie zalamalam. Rano wazylam 57kg a juz wieczorem 59!!!! CO jest nie tak:((?? A zjadlam to co zwykle jadlam czyli na snaidanie kanapke z ciemnego chleba z pomidorem i szyneczka na 2 sniadanie podbie potem rybke-makrele z sosem pomodorowym i koktajl z truskawek (nie slodzony) CO JEST NIE TAK????Sad(

Metys
Kapitan

PostWysłany: Sob Maj 31, 2008 11:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko jest w porządku. Po prostu w ciągu całego dnia jadłas i piłaś a Twój organizm jeszcze tego nie strawił.

Zawsze waż sie rano na czczo.

Jutro powtórz ważenie i na pewno wszystko bedzie w normie.

pozdrawiam

werych
Specjalista

PostWysłany: Pon Lip 28, 2008 12:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W warunkach niedozywienia kalorycznego ulegaja obnizeniu trzy komponenty wydatkow energetycznych.

1. W warunkach niedozywienia nizsze jest cieplotworcze dzialanie pozywienia, ktorego wysokosc jest skorelowana z wielkoscia pobierania energii z pokarmem. Przy ograniczeniu spozycia ustroj traci wiec mniej energii z tytulu termogenezy bezdrzeniowej.

2. Zmianom adaptacyjnym ulega wysokosc podstawowej przemiany materii, jak sie uwaza na skutek ograniczenia aktywnosci wspolczulnego ukladu nerwowego. Obnizenie natezenia przemiany materii, siegajace 5-8% poczatkowej wartosci PPM, obserwowane jest juz w pierwszym tygodniu wystepowania ujemnego bilansu energetycznego.

3. Niedozywienie kaloryczne prowadzi do spadku masy ciala, wraz z ktorym zmniejsza sie natezenie podstawowej przemiany materii.

Szacunkowo mozna przyjac, ze gdy przewlekle niedobory energii wywoluja okolo 30% strate masy ciala, to zapotrzebowanie fizjologiczne ustroju na energie niezbedna dla utrzymania tej obnizonej masy rowniez bedzie nizsze o 15%. Podsumowujac: niedozywienie kaloryczne i utrzymujacy sie w jego efekcie ujemny bilans energetyczny prowadza do spadku masy ciala i redukcji wydatkow energetycznych ustroju, co sprzyja osiagnieciu rownowagi energetycznej (ale juz na nizszym poziomie) i ustabilizowania zmniejszonej masy ciala.

na podstawie "zywienie czlowieka" pod red. J. Gaweckiego

Najlepsze liceum i forum edukacyjne!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG  

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulturystyka, suplementacja, kulturystyka, odżywianie, trening, odchudzanie Strona Główna -> Odchudzanie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: