| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
werych Specjalista

|
Wysłany: Wto Lip 19, 2005 4:48 pm Temat postu: Trochę anatomii - staw barkowo-obojczykowy |
|
|
| Kończyna górna jest połączona z tułowiem za pomocą obręczy kończyny górnej. Na obręcz kończyny górnej składają się łopatka i obojczyk. Staw barkowo-obojczykowy jest połączeniem kostno-stawowym obojczyka z łopatką utworzonym przez wypukłą powierzchnię stawową końca barkowego obojczyka (facies articularis acromialis claviculae) oraz wklęsłą panewkę na wyrostku na przyśrodkowej powierzchni wyrostka barkowego łopatki( facies articularis acromii).Lekko wypukła powierzchnia stawowa obojczyka stanowi główkę stawu barkowo-obojczykowego, natomiast funkcję panewki pełni wklęsła powierzchnia wyrostka barkowego .Elementem wchodzącym w skład stawu barkowo-obojczykowego jest zbudowany z chrząstki włóknistej krążek stawowy dla którego charakterystyczną jest znaczna zmienność budowy ( może mieć charakter szczątkowego lub wypełniać cały staw BO ). Staw barkowo-obojczykowy nie ma stabilizacji kostnej, podstawowymi stabilizatorami stawu są więzadła i torebka stawowa .Podstawową rolę odgrywa tutaj :więzadło barkowo-obojczykowe które biegnie na górnej i dolnej powierzchni stawu łącząc się częściowo z torebką stawową .Pomiędzy łopatką a obojczykiem przebiega mocne więzadło kruczo-obojczykowe, początek bierze ono na kolankowatym zgięciu wyrostka kruczego łopatki a kończy się na dolnej powierzchni obojczyka .W więzadle tym można wyróżnić dwie części: 1-część przyśrodkową, stożkowatą - szczyt stożka znajduję się na wyrostku kruczym = więzadło stożkowate (lig.conoideum) oraz 2-część boczną = więzadło czworoboczne (lig.trapezoideum). Staw barkowo-obojczykowy jest ukrwiony przez tętnice nadłopatkową ( arteria subscapularis) która wraz z tętnicą piersiowo-barkową (arteria thoraco-acromialis) tworzy sieć barkową (rete acromialis) Staw barkowo-obojczykowy jest unerwiony przez nerwy nadobojczykowe środkowe oraz przednie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Eliot

|
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 9:37 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio nabawiłem się zapalenia stawu barkowego i troche boli gdy ruszam ręką. Nie wiem czemu ale dosyć często mi to występuje, czasami w obydwóch stawach. Znacie jakieś suplementy żeby uniknąć tego w przyszłości? i jak szybko się z tego zapalenia wyleczyc? _________________ wszystko umiera - Ja będę wieczny |
|
| Powrót do góry |
|
 |
LELE87 COOL
|
Wysłany: Czw Lip 20, 2006 12:05 pm Temat postu: |
|
|
| stary ja ci radze zebyś jak najszybciej do lekarza szedł ja miałem coś podobnego miałem mieśiąc temu operacje na bark ale niż domyśleli sie co to jest to musiałem od stycznia czakać a bark bolał i bolał i nic nie szło robić jeśli niechcesz mieć chorobowego przez 6 mięśiecy albo więcej to radze do lekarza pujść nara |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Raven
|
Wysłany: Sro Sie 16, 2006 12:45 am Temat postu: |
|
|
| ja takie cos mialem ze 3 razy ale bolalo strasznie wcale nie bylem u lekarza przeszlo jakos zjadlem glucosamine olimpa i jest dobrze mozesz sobie zakupic z MSM powodem moze byc zla lub zbyt krotka rozgrzewka.. chociaz moge sie mylic bo sam to zauwazylem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Daimon Znawca

|
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 11:01 pm Temat postu: |
|
|
| Przede wszystkim staw trzeba zbadać. Nigdy nie można lekceważyć stawów... złamana kość się zrośnie, a regeneracja stawu jest długotrwała a czasem niemożliwa. Proponuję udać się do specjalisty który zaleci co powinieneś robić i ewentualnie czego nie powinieneś. Stawy nie zregenerują się od samych odżywek jeżeli to jakieś poważniejsze schorzenie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rodzyn

|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 8:43 pm Temat postu: |
|
|
Przy wyciskaniu na ławce czy topozioma czy skos boli mnie lewy bark...Kiedyś przy rekordzie coś piznęło i tak już do tej pory i nie wiem czy konieczny tu jest lekarz jakiś czy da rade temu zapobiec na własną ręke  _________________ Shut The Fuck Up And Train |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maciekmpt
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 10:40 pm Temat postu: ;/ |
|
|
gdy na przyklad siedze przy biurku z połozonym na nim łokciem i opuszczam rękę do dołu to w barku coś mi strzela :/ i na dodatek obojczyk mi przeskakuje ze swojego pierwotnego położenia. jest jakiś niestabilny. sory że nie gadam jak ekspert od kulturystyki ale troche mnie martwi co mi sie dzieje z moim lewym barkiem i obojczykiem. w prawym też mi sie to zaczyna robić :/ i jeszcze jak odchylam położoną ręke do tyłu to też mi coś strzela :/ moglibyście polecić mi jakieś odżywki albo jakieś ćwiczenia ? mam dopiero 16 lat a połączenia barku i obojczyka mam jak jakiś dziadek  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Daimon Znawca

|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 8:20 am Temat postu: |
|
|
Ja mam 19 lat i strzelaja mi dosłownie wszystkie stawy... ale bólu nie ma. Ojciec miał to samo więc może być to sprawa genetyczna. Obejrzyj któryś film z Brucem Lee jak on strzela stawami .
Staw barkowo obojczykowy mam zniekształcony po zwichnięciu i w pewnym zakresie ruchu cała kośc ramienna w okolicy mi przeskakuje... póki co nie sprawia to problemów. _________________ Look in the mirror and make sense of what you can see. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BYK

|
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 5:48 pm Temat postu: |
|
|
| Czy sciagacze pomoga uniknac tego typu problemów?? |
|
| Powrót do góry |