| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Hannibal Bywalec

|
Wysłany: Wto Sty 16, 2007 11:46 am Temat postu: |
|
|
| Fawkes87 napisał: | (...) nie wiem nic na temat rekreacji intensywnej , czy wogle cos takiego jest czy to tylko twoj podzial ze wzgledu na intensywnosc cwiczen, przecies nie ma sportu intensywnego i rekreacyjnego ! to bardo potoczne okreslenie |
Tak, to moje określenie. Chodzi o to, że np. można biegać 2 razy w tygodniu po 2 km, a można codziennie po 10. Intensywność ćwiczeń - to jest to, o co mi biega.
| Fawkes87 napisał: | rekreacja to rekracja , wiesz jak cokolwiek robisz bez glowy to mozesz sie nabawic kontucji, przeciez jak np grasz w gale raz na rok i poczujesz sie powiedzmy mocno piłkarski to dosc latwo sobie cos naderwac , skrecic itp |
To prawda. _________________ All good things to those who wait |
|
| Powrót do góry |
|
 |
facer Bywalec
|
Wysłany: Wto Sty 16, 2007 12:01 pm Temat postu: |
|
|
| Bulinka napisał: | | Fawkes87- ja tak do końca się z Tobą nie zgadzam..może i fakt rekreacja to zdrowie ale sport też tylko zależy w jakim stopniu i co nazywamy tutaj sportem bo są jednak różne dziedziny, do sportu możemy zaliczyć np. bieganie co dobrze wpływa na nasza kondycję jak ii nasze zdrowie o ile z tym nie przesadzimy, więc jednak zostaję przy stwierdzeniu, że sport to zdrowie:) |
Bulinka, własnie chodzi o rozróżnienie, ze można biegać rekreacyjnie - 2x w tyg po 2km. A można uprawiać ten sport co wiążę sie ze zwiększeniem intensywnosci, oprócz dobrych stron - lepsza kondycja mamy skutki uboczne - jak wpływ na stawy, szczegółnie skokowe i kolana. Więc rekreacja to zdrowie, sport - rzadziej.
treningi na siłowni to też zależnie od nastawienia, cwiczenia, dobra dieta dorbze wpływa na organizm, ale przeciążanie organizmu, doping to juz zamienia sie w coś niezbyt pozytywnego. W tym przypadku tez należy odróznic rekreacyjne cwiczenia kilka x w tyg od sportu, gdzie wynik jest naszym priorytetem bezwzględnie co na to nasze ciało. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
inka Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 16, 2007 1:42 pm Temat postu: |
|
|
Oj moje dziatki kofane.. a co takiego napisałam w pierwszej odpowiedzi .. _________________ "moc jest utkana z cierpliwości i czasu.." to sem ja http://forum.bodyzone.pl/inka-vt4923.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Fawkes Znawca
|
Wysłany: Wto Sty 16, 2007 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Bulinka to co napisalem to jest materiał maglowany u mnie w szkole,nie przez byle kogo tylko wlasnie przez uczonych doktorkow, rowniez na kursach instruktorskich wielkorotnie to slyszlaem bo dosc wazny temat i jak wczsniej pisalem z pewnoscią to uslyszysz.
trzeba odróżniac rekreacje od sportu i to pewnie zostanie zaakcentowane na tej konferencji, kto to wogle bedzie prowadzil? mozesz przyblizyc nazwiska?
jak dr Krzysztof Zuchora to bedzie bez kitu dobra sprawa
jak cos odsyłam Cie do lektury Teoria Fizycznej Edukacji H. Grabowski - przykładowo, bo takie info mogą miec rozne ksiązki związane z teorią kultury fizycznej
pozdrooooooooooo _________________
nie ma to tamto, ja mam to, gram w to, bierz to, kręć to, pal to... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
werych Specjalista

|
Wysłany: Pią Sty 19, 2007 1:05 pm Temat postu: |
|
|
Faw zgadzam się z Tobą w 100%.
Jednak zapytałem samą zainteresowaną o jaką formę rekreacji (czytaj sportu) chodzi. Czego się dowiedziałem napisze:
Koleżanka nasza wybrała jeden z wielu tematów, które będą wygłaszane w szkole na konferencji naukowej. Temat będzie dotyczył głównie otyłości. Jak zgubić nadmierne kg? Jak poprawić swój wygląd? Jak wzmocnić organizm i poprawić kondycje?
Jakie są możliwości? No tutaj już musisz się zgodzić:
a) ograniczyć kalorie dostarczane z pożywieniem
b) zwiększyć aktywność fizyczną
c) a+b (optymalny sposób)
Tak więc jak już mamy rzucone światło na ten temat to pomóżmy Bulince no ale najpierw Bulinka musi pomóc nam i napisać jakby widziała ów temat, jaki ma plan pracy?
pozdrawiam!! _________________ gg: 3861856
Najlepsze liceum i forum edukacyjne!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Fawkes Znawca
|
Wysłany: Pią Sty 19, 2007 6:24 pm Temat postu: |
|
|
oczywiście  _________________