| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
werych Specjalista

|
Wysłany: Wto Lip 19, 2005 5:15 pm Temat postu: Metody pomiaru tkanki tłuszczowej |
|
|
Pomiar składu ciała pozwala na określenie zawartości poszczególnych składników podstawowych w tym głównie poziomu wody i masy suchej - gł. mięśni i tłuszczu. Są to informacje niezwykle istotne pozwalające na ułożenie bardzo precyzyjnej strategii cyklu treningowego i na dokładną analizę zmian zachodzących w ustroju jak również na bezpośrednią ocenę efektywności treningu.
Pomiar zawartości tkanki tłuszczowej ułatwia ocenę ogólnego stanu zdrowia. Osobom będącym na diecie odchudzającej pomaga kontrolę postępów leczenia, a sportowcom dokładnie ustawić reżim treningów. „Tkanka tłuszczowa, a nie waga ciała, jest najlepszym wskaźnikiem zdrowia i kondycji fizycznej”.
W warunkach klinicznych oraz w sporcie stosuje się
następujące metody pomiaru tkanki tłuszczowej:
1) Metoda hydrostatyczna,
2) Rezonans magnetyczny,
3) Pomiar z użyciem D2O,
1), 2), 3) - metody dokładne, jednak wymagające odpowiednich specjalistycznych i drogich urządzeń i odpowiednich warunków (patrz tabela) co znacznie ogranicza ich wykorzystanie w warunkach standardowych
4) Ultrasonografia,
5) Cyrkiel antropometryczny - metoda obarczona dużym marginesem błędu - patrz tabela,
6) Bioelektroimpedancja - metoda prosta, nieinwazyjna, powtarzalna, łatwa do przeprowadzenia, jednak obarczona pewnymi ograniczeniami - patrz tabela,
7) Pomiar w bliskiej podczerwieni (NIR) - metoda o dokładności zgodnej z metodą hydrostatyczną, prosta, nieinwazyjna, prosta do przeprowadzenia, powtarzalna nie jest obarczona żadnymi ograniczeniami - patrz tabela.
Opracował lek. med. Wojciech Widuchowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blue Moderator
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
werych Specjalista

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dragon Moderator
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
werych Specjalista

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dragon Moderator
|
Wysłany: Czw Lis 03, 2005 9:21 pm Temat postu: |
|
|
ale szukałem tam tabelki i nie mogłem znaleść, ale nie przeszukałem wszystkiego dokładnie i może coś przeoczyłem
najlepiej zarzuć dokładny link, gdzie juz jest ta tabela _________________ Universal - Animal Pak
Trec NitroBolon |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mgieLeczka
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|